prawdopodobienstwa
ewka389: bardzo proszę o pomoc:(kompletnie nie wiemjak zrobic to adanko a maturka tuz tuz....
Spośród pięciu punktów: czterech wierzchołków kwadratu i jego środka symetriiwybieramy
kolejno losowo trzy rożne punkty. Obliccz prawdopodobieństwo zdarzenia− trzeci punkt
będzie należał do prostej wyznaczonej przez pierwsze dwa punkty....."
siedze nad tym i siedze i nic nie moge wymyslic...:(
25 mar 14:49
piotrek: | |
− na tyle sposobow mozemy wybrac 3 punkty z pieciu |
| |
mozliwosci, zeby trzeci punkt lezal na linii wyznaczonej przez dwa punkty mamy tylko dwie
(po przekatnych)
czyli tak
|A| = 2
P(A) = 2/10 = 1/5
tak mi się przynajmniej wydaje
25 mar 14:53
ewka389: no dobrze wynik sie zgadza....ale tu w odpowiedziach jest napisane ze zbioor wszystkich
zdarzen elementarnych − IomegaI= 60 a IAI=12....wiec nie wiem skad im sie to wlasnie
wzielo....ale mysle ze jak bym tak zrobila to by na maturze chyba tez
uznali

...hmmm...bardzo diekuje:−)
25 mar 14:59
piotrek: nie mam pojecia, jak im wyszlo 60..
60 i 12 to by bylo dla szescianu idac moim tokiem rozumowania

ale moze ktos lepszy z prawdopodobienstwa się jeszcze wypowie
25 mar 15:18
ewka389: no wlasnie i w tymmialm najwiekszy problem...jak im kurcze wyszlo to 60 i 12...no
coz..musze jeszcze popytac

a moze smam na to wpadne
26 mar 12:22
Bogdan:
Wtrącę się.
Na ile sposobów możemy wylosować pierwszy punkt?
Na 5 sposobów.
Na ile sposobów możemy wylosować drugi punkt?
Na 4 sposoby.
Na ile sposobów możemy wylosować trzeci punkt?
Na 3 sposoby.
Razem jest 5*4*3 = 60 sposobów.
Jest to wiariancja 3−elemntowa ze zbioru 5−elementowego,
czyli V53 = 5 * 4 * 3 = 60
26 mar 12:34
Bogdan:
A, B, C, D − wierzchołki kwadratu,
S − środek symetrii kwadratu.
Trzy punkty mają utworzyć prostą, są to punkty:
A, S, C, możemy je przestawić na 3! = 6 sposobów
oraz punkty:
B, S, D, możemy je przestawić na 3! = 6 sposobów.
Razem sprzyjających zdarzeń jest 3! + 3! = 12
26 mar 12:39
Bogdan:
ewko389.
Na maturze tamto rozwiązanie nie byłoby uznane. Końcowy wynik ma mniejsze
znaczenie, liczy się przede wszystkim zrozumienie zadania i sposób rozwiązania,
a tu zadanie nie zostało zrozumiane i sposób był błędny.
26 mar 12:53
ewka389: no tak....wlasnie ciagle sie nad nim zastanawialam....i zaczelam robic za pomoca
wariancji...i mi takze wyszlo a teraz patrze , ze pomogl Pan rozwiazac....hmmm....tak
samo z tamtym moim nastepnym zadaniem.....musz znalezc sinus tego kata....a nie tak jak
podpowiedzial piotrek.....zbieram sie do roboty. bardzo jestem wdzieczna za pomoc
26 mar 13:23