Oblicz objętość stożka...
marcin605: Oblicz objętość stożka powstałego z ćwiartki koła o promieniu 120cm. Wynik podaj w litrach z
dokładnością do jednego miejsca po przecinku przyjmując π=3,14.
3 sty 16:30
marcin605: * pojemność stożka
3 sty 16:49
dero2005:

l = 120 cm
h =
√l − r2 =
√1202 − 302 =
√14400 − 900 =
√13500 = 30
√15 cm
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πr2*h = |
| π302*30√15 = 9000π√15
|
| | 3 | | 3 | |
= 109450,5 cm
3 = 109,45 dm
3 = 109,5 litrów
3 sty 18:51
dero2005:
poprawka
h = √l2 − r2
3 sty 18:52