równania(wart.bezwzgl.)
Wiki: Witam, mam problem z rozwiązaniem tych dwóch równosci, proszę o pomoc, bo już nie wiem...
||x|−6=8
oraz
||x|−2|=1
Z góry dzięuję
3 sty 15:23
Adi: ||x|−2|=1 czyli
|x|−2=1 v |x|−2=−1
|x|=3 v |x|=1
x=3 v x=−3 v x=1 v x=−1
to pierwsze na tej samej zasadzie
3 sty 15:30
Wiki: czyli:
||x|−6=8
|x|−6=8 v |x|−6=−8
|x|=14 v |x|=−2
x=14 v x=−14 v x=−2 v x=2

−bo w odp.w książe mam ,że x=−14, 14(stąd moje pytanie...)
3 sty 15:36
Adi: bo |x|≠−2



to jest odległość
3 sty 15:52
Aga: IxI=−2
równanie nie ma rozwiązania.
3 sty 15:52
Wiki: aaa, faktycznie xD
DZIEKI WIELKIE
3 sty 15:58