Algebra Wyraź za pomocą sinx i cosx:
Adi: Wyraź za pomocą sinx i cosx:
a)cos5x
b)sin7x
3 sty 15:22
AS:
cos (5x) = cos (4x + x) rozwinąć według znanego wzoru
cos(4x) = cos 2*(2 x) rozwinąć według wzoru cos (2α)
cos (2α) i sin (2α) rozwinąć według wzorów kąta podwojonego
3 sty 15:32
Adi: Ok tylko czy to wyjdzie rozwiązanie z zakresu liczb zespolonych
3 sty 15:36
AS: A jaki związek mają z rozwinięciem trygonometrycznym liczby zespolone?
Chyba że chcesz wykorzystać wzór Moivre,a
(cos x + i sin x)5 = cos 5x + i sin 5x
3 sty 15:55