Oblicz:(1+i)^12
ziomuś: Mam problem z końcówką tego zadania a brzmi ono tak:
Oblicz:(1+i)12
Ja zrobiłem tak:
1) Obliczyłem moduł: i wynosi on √2
Powstało więc: 1+i= √2(cos pi/4 + jsin pi/4)
2) Następnie ze wzoru de Moivre'a ktoś wyliczył że, (1+i)12= 64(−1+0i)=−64
Wynik jest ok ale moje pytanie jest: z kąd wiadomo, że cos to −1 o sin to 0? Jak mam to
rozpoznawać? Proszę o proste wytłumaczenie
3 sty 15:02
Adi: (√2)(12)(cos (π/4)*12 + isin(π/4)*12)= 64(cos3π +isin3π) = 64(−1+0i)=−64
3 sty 15:14
Adi: Tam jest literówka przy podnoszeniu do 12 potęgi.
3 sty 15:14
ziomuś: Jeszcze jak byś mógł mi wytłumaczyć dlaczego cos3pi zamieniło się w −1 a sin3pi w 0. Bo to
obliczyć umie ale nie kumam tego jednego.
3 sty 15:29
Adi: cos3pi=−1 a sin 3pi=0 to wynika nawet z wykresu
cos(π+2π)=cosπ=−1
sin3π=sin(π+2π)=sinπ=0
lepiej
3 sty 15:34
ziomuś: EEEee już troszkę łapie ale jeszcze nie do końca. A gdyby było np.Z12= 64(cos 21π + jsin21π)
to jaki był by cos a jaki sin?
3 sty 15:54
Adi: tak samo!
gdyby było cos(20π) =1
sin(20π)=0
3 sty 16:25
ziomuś: Nadal nie rozumie.
3 sty 17:26