całki nieoznaczone
tomasz: Lubiane przez wszystkich całki...
Witam. Mam przykład:
∫ (x2 + 1)5xdx
doszedłem do tego podstawiania:
x2 +1 = t
x = √t −1
i otrzymałem:
∫ t5 √t − 1dt
Co zrobić dalej? Jak to policzyć?
3 sty 14:48
gwiazda: t=x2+1
dt=2x dx
12dt=xdx
∫t512dt dalej wiadomo?
3 sty 14:52
tomasz: wiadomo, dzięki

zawsze jak mam x
2 biore 2xdx = dt ?
3 sty 14:54
gwiazda: u góry masz xdx i potrzeby był x sam więc podzieliłam przez 2 , żeby mieć x, a podstawienia są
tak , że pochodne liczysz.
3 sty 14:57
3 sty 15:04
tomasz: To jeszcze mam pytanie całka:
∫ cos2x sinx dx
wyszła mi 13cos3x + C a w odpowiedzi jest na początku minus. Gdzie jest błąd?
3 sty 15:05
gwiazda: cosx=t
−sinx dx=dt
sinx dx=−dt
∫−t2dt
3 sty 15:08
tomasz: mogę wiedzieć skąd ten minus?
3 sty 15:09
tomasz: pochodna cosx ?
3 sty 15:09
gwiazda: Bo pochodna cosx to −sinx i skad ten minus jest
3 sty 15:10
tomasz: dziekuję za pomoc
3 sty 15:15
gwiazda: Całek zrobisz dużo się nauczysz nie są straszne

Jak coś pytaj
3 sty 15:15
tomasz: najgorsze te z pierwiastkami
3 sty 15:18
gwiazda: eee tam , ja sie bawie z podwójnymi potrójnymi te są fajne dopiero
3 sty 15:19
tomasz: ∫ x
2 √x3 + 1 dx
Mogłabyś napisać same podstawienie? Bo wynik nie wychodzi taki sam

Mi wychodzi po podstawieniu ∫ t
2 dt/3 ....
3 sty 15:27
gwiazda: t=x3+1
dt=3x2 dx
13dt =x2dx
∫t1213dt
3 sty 15:29
tomasz: Nie rozumiem, kiedy za t podstawia się cały pierwiastek a kiedy tylko to co pod nim się
znajduje.
3 sty 15:32
tomasz: Jest jakaś reguła?
3 sty 15:33
gwiazda: nie ma , ale widać że jak podstawisz to co po pierwiastkiem to wyjdzie Ci x
2
3 sty 15:37
tomasz: Mam niemały problem z tym przykładem:
3 sty 16:25
gwiazda: x
2=t
2xdx=dt
xdx=
12dt
3 sty 16:31
tomasz: niech Ci za pomoc bóg (jeżeli takie coś istnieje) w dzieciach wynagrodzi!
3 sty 16:37
gwiazda: Hehe nie przesadzaj

Rozumiesz co i jak?

tam potem wychodzi
12 arctan x
2
3 sty 16:41
tomasz: tak tak, najgorsze podstawienie, potem proste
3 sty 16:45
gwiazda: Hehe to super
3 sty 16:49
tomasz: ładnie szło ale się zaciąłem znowu.. heh
3 sty 16:59
gwiazda: | | ex | |
takie coś można zapisać jako |
| i podstawienie. |
| | e2x+1 | |
3 sty 17:22
ania: witam pomozesz mi
4 sty 09:58
ania: mam tu pare zadan do zrobienia
4 sty 09:58