naszkicuj wykres funkcji
Adriana: Naszkicuj wykres funkcji y+5x−2, a następnie wyznacz dziedzinę tej funkcji, zbiór wartości,
monotoniczność miejsce zerowe, wartość najmniejszą i największą funkcji z góry dziękuję
3 sty 14:34
aa: ma być y = 5x − 2 ?
3 sty 14:38
<jabłko>: <apple>

pewnie tak
3 sty 14:41
adriana 21 : czy ktos mi pomoze w zadaniu
4 sty 01:36
Gustlik:

y=5x−2
Wykres narysuję metodą "schodkową", czyli za pomocą geometrycznej interpretacji współczynników
równania prostej, którą wyjaśniłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=41 .
1. D=R (taką dziedzinę ma każda funkcja liniowa)
2. ZW=R (taki ZW ma każda funkcja liniowa niestała)
3. Miejsce zerowe:
5x−2=0
5x=2 /:5
4. Ponieważ ZW=R, funkcja nie osiąga wartosci najmniejszej (−
∞) ani największej (+
∞).
4 sty 02:05