Zadanie
marlena: mam takie zadanie i nie wiem czy je dobrze rozwiązałam
Rzucamy sześcienną kostką do gry (oczka od 0 do 5) i krążkiem (z jednej strony ma 1 a z
drugiej 2 oczka). Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−suma wyrzuconych oczek jest najwyżej równa 5
B− wartość bezwzględna z różnicy wyrzuconych oczek jest liczba pierwszą
D− rzut kostka do gry i krążkiem
X(inaczej omega)={(0,1)(1,1) (2,1) (3,1) (4,1) (5,1) (0,2) (1,2) (2,2) (3,2) (4,2 )(5,2)}
moc zbioru omega= 12
25 mar 13:55
25 mar 13:59
marlena: A− suma wyrzuconych oczek jest najwyżej równa 5
A=9
P(A)=912
ODP......
B− wartość bezwzględna z różnicy wyrzuconych oczek jest liczba pierwszą
B=5
P(B)= 512
ODP.......
25 mar 14:00
codik: jesli dobrze policzyłam to p(B) wynoci tyle samo
25 mar 14:01
codik: ale mogłam sie gdzieś pomylic w swoich obliczeniach
25 mar 14:02
marlena: a to jak mam obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń : A' , B' , AUB , A (iloczyn)B, AUB'
25 mar 14:02
marlena: no i właśnie P(A')= 14 a P(B')= 712
25 mar 14:04
marlena: ale dalej to nie mam pojęcia jak może mi pomożesz bym to zrozumiała bo jutro mam
sprawdzian proszę bardzo
25 mar 14:05