Mając dany wykres funkcji g, wykonaj
SceneAngell:

g(x)= −x
Mając dany wykres funkcji g, wykonaj:
a)określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji g
b)wskaż miejsca zerowe funkcji g
c)określ, dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne
d)podaj przedziały monotoniczności funkcji g
e)sprawdź, czy funkcja g osiąga wartość największą i najmniejszą (jeśli tak, to podaj te
wartości)
3 sty 14:16
darek: D:R
Zbiór wartości (−∞,0>
x0=0
f rosnąca od(−∞,0)
f malejąca od(0,∞)
3 sty 14:29
SceneAngell: ok
3 sty 14:36
SceneAngell: zad / Podaj wzór funkcji , której wykres otrzymamy , przekształcając wykres funkcji f w
przesunięciu
równoległym o wektor →
u
f(x) = √x−4
→
u = [−2,3]
3 sty 14:47
SceneAngell: 2 zad / Wiedząc że A=(−5;2> , B=(0;2) i C=(1;3> , gdzie A,B,C ⊂ R , wyznacz ;
A ∪ B , A ∩ B , A \ B , B \ A , A ∪ C , A ∩ C , C ∩ B , (A ∪ B) \ C , (A ∩ C) \ B
,
(A ∩ B) ∪ (C ∩ B) , B' , (A ∪ B)' , (B \ A)'
3 sty 14:48
SceneAngell: 3 zad / określ dziedzinę funkcji :
f(x)= √x+2
3 sty 14:49
SceneAngell: zad 4 / rozwiąż graficznie :
a) nierówność |x−8|≥1
b) równanie |x−2|=3
3 sty 14:50
SceneAngell: zad 5 / oblicz wartość funkcji f dla argumentu x0 :
f(x)=√x+2
3 sty 14:51
aa:

teraz dasz radę
3 sty 14:51
SceneAngell: 6 zad / oblicz współrzędne punktu A , jeżeli
B ( 4; −2 ) ,
→
AB = [ 7; −3 ]
3 sty 14:52
aa: to wyżej to 2 oczywiście
3 sty 14:52
SceneAngell: a do którego to jest?
3 sty 14:53
SceneAngell: okej
3 sty 14:53
SceneAngell: to suma A B będzie −5 , 0 , 1 , 2 , 3 .

?
3 sty 15:05
aa: nie
3 sty 15:06
aa: będzie to przedział
3 sty 15:07
SceneAngell: ale to wtedy wszystkich liczb od −5 do 3
3 sty 15:10
aa: patrzysz tylko na czerwony i niebieski przedział bo zielony to C a masz określić sumę A B więc
wszystkie wartości należące do A i wszystkie wartości należące do B. a więc jaki będzie
przedział ?
3 sty 15:12
SceneAngell: to wtedy od −5 do 2 albo −5,0,1,2
3 sty 15:14
aa: więc co w końcu ?
3 sty 15:15
SceneAngell: od −5 do 2
3 sty 15:16
aa: ( −5 , 2 >
3 sty 15:17
SceneAngell: aaaa ,
3 sty 15:20
SceneAngell: różnica A B będzie wtedy (−5 , 0 >
3 sty 15:21
aa: noooo
3 sty 15:21
SceneAngell: czyli to bd A\B= (−5 , 0 >
3 sty 15:25
aa: Tak
3 sty 15:26
SceneAngell: iloczyn to te które się powtarzają , czyli A\ B = (zbiór pusty)
3 sty 15:31
aa: iloczyn to te które są takie same w zbiorze A jak i w zbiorze B. a więc ?
3 sty 15:32
SceneAngell: (1,2)
3 sty 15:33
SceneAngell: nie źle
3 sty 15:34
SceneAngell: hmmm 0

?
3 sty 15:34
aa: patrzysz tylko na czerwony przedział i niebieski. więc?
3 sty 15:34
aa: tak, ( 0 , 2 )
3 sty 15:35
SceneAngell: ( 0,1,2)
3 sty 15:37
SceneAngell: aha heh
3 sty 15:37
SceneAngell: b\a to bf <0−5)
3 sty 15:38
SceneAngell: będzie*
3 sty 15:38
aa: nie, to zbior pusty. bo jeśli od zbioru B odejmiesz liczby ze zbioru A to czy w zbiorze B cos
zostanie?
3 sty 15:40
SceneAngell: aha no tak , głupia jestem no nie zostanie
3 sty 15:41
SceneAngell: ok , to już wszsytko dzięki za pomoc reszty nie robie bo juz musze isc
3 sty 15:45
aa: nmzc
3 sty 15:46