pochodna
Wojtek: jak obliczyć tą pochodną
y=ax3+bx+c
mi wychodzi
y'=a3x2+..... < i tu nie wiem jak znam odpowiedź ale jak to zrobić to wyszło to nie wiem
3 sty 14:16
Wojtek: ?
3 sty 14:41
3 sty 15:06
tomasz: ja bym to zrobił y' = a3x2 + blnx
3 sty 15:06
tomasz: ja źle zrobiłem, przepraszam
3 sty 15:07
Wojtek: gwiazda taki sam wynik jest w rozwiązaniach chodzi mi o pochodną
bx
| | b'*x−b*x' | | 1*x−b*1 | |
rozpisuję z twierdzenia i wychodzi |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | x−b | |
i wychodzi wynik |
|  ? coś źle robię nie wiem jak |
| | x2 | |
3 sty 15:11
gwiazda: bo jest b to stała to pochodna ze stałej to 0 i masz w liczniku 0*x−b*1
3 sty 15:12
tomasz: | | 1 | | 1 | |
pochodna z |
| = x−1 = −1 * x−2 = − |
| |
| | x | | x2 | |
3 sty 15:14
Wojtek: aha czyli w zeszycie mam zle napisałem nie sądziłem że wyrażenie b może być stałą w takim razie
już wiem dzięki, rozwiązuję następne
3 sty 15:16
Wojtek: jak możecie to pomóżcie z tą pochodną y=5√x2
3 sty 15:19
gwiazda:
x25 iz tego pochodna.
3 sty 15:21
Wojtek: czyli
a w odpowiedziach inaczej
3 sty 15:29
Wojtek: aa to jest to samo
3 sty 15:30
Wojtek: ablbo i nie bo minus nie pasuje
3 sty 15:31
tomasz: to samo
3 sty 15:35
gwiazda: To samo
3 sty 15:41
Wojtek: tak to samo
3 sty 15:42
Wojtek: a ten przykład zrobię tym samym sposobem

? y=5*
3√x7
3 sty 15:46
gwiazda: Tak zamień pierwiastek na potęgę.
3 sty 15:48
Wojtek: a pochodna z 5 to 5

?
3 sty 15:54
tomasz: pochodna z samej liczby to 0
3 sty 15:55
Wojtek: | | 35 | |
to rozpiszę jak mi wychodzi bo poprawna odpowiedź to |
| 4√x3 |
| | 3 | |
3 sty 15:57
gwiazda: ale TY masz 5*x73, wiec masz:
5*73*x43
3 sty 15:57
tomasz: tutaj nie rozpatrujesz 5 i x osobno tylko jako całość
5x73
3 sty 15:58
Wojtek: y=5*x7/4
y'=0*u{7}[3}x3/4 czyli wyjdzie 0 a jak zamiast 0 wstawię 5 to wynik jest dobry
3 sty 15:59