rozwiąż nierówności
anulka: 9−1/4x2≥0
25 mar 13:55
anulka: błagam o pomoc
25 mar 14:01
anulka: zależy mnie dziś i proszę
25 mar 14:04
codik: 36−x
2≥0
−x
2+36≥0
Δ=0−4*(−1)*36=144
√Δ=12
| | 0−12 | | −12 | |
x1= |
| = |
| =6
|
| | 2*(−1) | | −2 | |
| | 0+12 | | 12 | |
x2= |
| = |
| =−6 |
| | 2*(−1) | | −2 | |
25 mar 14:06
codik: zatem x należy do przedziału od <−6,6>
25 mar 14:07
codik: prosze sprawdz tok rozumowania
25 mar 14:07
anulka: codik: dzięki za obliczenie i postaram się rozumować ale jestem wdzięczna tobie i czy
jeszcze mogę podać następną 2 zadania co mam
Zad. 1. Oblicz: sinα,tgα,ctgα wiedząc, że α jest kątem ostrym i cosα=2/8
Zad. 2. Zapisz trójmian w postaci kanonicznej i naszkicuj wykres funkcji: f(x)=3x2+8x−3
25 mar 14:15
codik: postac kanonicz dla dowolnek funkcji kwadratowej wyraza sie wzorem :
y=a(x−p)
2 +q
gdzie:
ato współczynnik przy x
2| | b | | 8 | | 8 | | 1 | |
p=− |
| =− |
| =− |
| =−1 |
|
|
| | 2*a | | 2*3 | | 6 | | 3 | |
| | Δ | | 1 | |
q=− |
| =−U{100}(12)=−24 |
|
|
| | 4*a | | 3 | |
Δ=64−4*3*(−3)=64+36=100
√Δ=10
postac kanoniczna to :
sprawdz dokładnie obliczenia
25 mar 14:24
tim: 1. Sprawdzasz w tablicach
cos α = 0,25
α = 14,5O.
sin 14,5
tg 14,5
ctg 14,5
25 mar 14:25
codik: zeby naszkicowąc musisz mieć:
1.współżedne wierzchołaka
p=x
w q=y
wa to juz obliczyliśmy
2. miejsca zerowe
zaznaczasz wierzchołek
miejsca zerowe na układzie współżedznych
wiedząc ze ramiona wykresu sa do góry bo współczynnik przy x
2 jest >0
to rysujemy wykres cała filozofia
25 mar 14:29
jusiu: tim można i tak, ale na pewno nie chodzi o takie rozwiązanie.
Należy skorzystać ze wzorów na funkcje trygonometryczne dowolnego kąta, tak więc:
| | y | | x | | y | | x | |
sin= |
| , cos= |
| , tg= |
| , ctg= |
|
|
| | r | | r | | x | | y | |
gdzie x jest współrzędną leżącą na osi odciętych, y na osi rzędnych, a r jest promieniem
wodzącym
| | 2 | |
mamy cos= |
| , czyli x=2, r=8, z twierdzenia pitagorasa (x2+y2=r2) można wyliczyć |
| | 8 | |
y. mając dane te trzy parametry wyznaczamy pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
25 mar 14:42
Bogdan:
Wróćmy jeszcze do nierówności −x2 + 36 ≥ 0
To jest postać niezupełna, można ją rozwiązywać bez obliczania Δ.
Stosujemy wzór skróconego mnożenia.
−(x2 − 36) ≥ 0
−(x − 6)(x + 6) ≥ 0
+ + +
−−−−−−−− −6 −−−−−−−−− 6 −−−−−−−−−>x
− − − − − −
Odp.: x € <−6, 6>
25 mar 15:04
anulka: chłopaki bardzo się dziękuję za pomoc
a to jusiu jakoś nie za bardzo
25 mar 15:42
m@gnoli@: pomozesz mi w zadaniu z funkcji kwadratowej
25 mar 16:29
m@gnoli@: prosze o pomoc blagam
25 mar 16:32
anulka: jeszcze jedno mam zadanie
x2+2x+2>0
25 mar 17:37
Bogdan:
x2 + 2x + 2 > 0
a = 1, b = 2, c = 2
Δ = −4
a > 0 (ramiona paraboli są skierowane do góry) i Δ < 0
oznacza, że parabola znajduje się nad osią x.
czyli nierówność x2 + 2x + 2 > 0 jest spełniona dla każdej liczby x.
Odp.: x € R
25 mar 17:44
anulka:
tzn. tak mam robić wykres
I I
I I
I ___ I
+++
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>
x∈R
25 mar 17:51