Objętość bryły ograniczonej powierzchniami
gwiazda: x2+y2=1 x2+y2+z2=4
Czyli mam koło o promieniu 1 i kulę o promieniu 2, i jak mam policzyć objętość jakaś wskazówka
? Czy od kuli odjąć koło licząc całkę?
3 sty 12:19
AS: Ja tak to widzę.
x2 + y2 + z2 = 4 jest sferą o środku O(0,0,0) i promieniu R = 2.
x2 + y2 = 1 jest okręgiem o środku O(0,0) i promieniu r = 1.
Okrąg jest linią,więc nie może ograniczać powierzchniowo,
sądzę że powinno być x2 + y2 <= 1 , wtedy będzie to koło
Przy tym założeniu , bryła ograniczona to walec którego podstawą
jest wymienione koło a górną pokrywą część sfery położoną nad kołem.
3 sty 15:28
gwiazda: Tak napisałeś , że jaki walec skąd? Właśnie nie mam odpowiedzi do tego zadania , a żadnych
objętości nie miałam na ćwiczeniach.
3 sty 15:40
AS: Sądzę,że należy obliczyć objętość całką podwójną i o to chodzi w zadaniu.
Określić granice całkowania i przestrzeń do obliczenia.
3 sty 15:49
gwiazda: No ja wiem , że całkę podwójną tylko czy mam obliczyć jako kuli minus koła czy samego koła ?
3 sty 15:53
AS: Granice całkowania to:
w kierunku osi Ox: −1 <= x <= 1
w kierunku osi Oy: −√1 − x2 <= y <= √1 − x2
w kierunku osi Oz: 0 <= z <= √4 − x2 − y2
3 sty 15:59
gwiazda: To wiem , ale podwójną calkę to myślam , żeby tylko zamienić na biegunowe wspołrzedne i
walcowe ,i zrzutowac kule i kola na x i y ?
3 sty 16:13
Trivial: x2 + y2 = 1 jest równaniem niezależnym od z. Jest to równanie walca nieskończonego.
3 sty 20:19
gwiazda: Wiem mam walec i kulę , więc mam od walca odjać kule czy jak ?
3 sty 20:21
Trivial: Chodzi im pewnie o okno Vivianiego. To jest 'walec' z krzywymi podstawami od kuli.
3 sty 20:23
Trivial: Taka jakby część wspólna.
3 sty 20:25
Trivial: I tu nie chodzi o całkę podwójną, gdyż całką podwójną nie liczy się objętości tylko pole.

Trzeba potrójną.
3 sty 20:27
gwiazda: No kulę mam walcu tylko , że kula ma większy promień od walca i na czym ta cała objętość polega
?
Czyli calka potrojna z ?wiem kiepsko dziś z moim myśleniem, bo potrojne zrobiłam.
3 sty 20:30
Trivial:

Z tym, że góra i dół to część kuli.
3 sty 20:42
gwiazda: zapisałabym to tak , że :
1≤r≤2
0≤alfa≤2π
dobrze?
i jak waleca objetosc mialabym policzyc tego tylko ,że wysokosc jego to 2promienie?
3 sty 20:48
Trivial: Zależy o którą bryłę im chodzi. Ja stawiam jednak na to, że chodzi im o ten 'walec' w środku. W
obu przypadkach stosujemy współrzędne walcowe.
x = rcosφ
y = rsinφ
z = z.
Jakobian r.
Równanie sfery sprowadza się teraz do:
r
2 + z
2 = 4
z = ±
√4−r2.
Dla 'walca':
0 ≤ r ≤ 1
0 ≤ φ ≤ 2π
−
√4−r2 ≤ z ≤
√4−r2.
Dla kuli bez 'walca':
| 4 | |
| π*23 − (objętość walca). |
| 3 | |
3 sty 20:54
gwiazda: Teraz wiem , ale te zadania są tak napisane , że mam takie proste nic więcej i nie wiem po
czym, dokładnie jak zacząc. A odpowiedzi sa do nielicznych bo do potrojnych i podwojnych były.
Dziękuję Ci ślicznie za wytrzymanie ze mną
3 sty 20:58
Trivial: Czasem nie wiadomo, o którą bryłę chodzi, bo mamy ograniczone dwie lub więcej brył jak np. tu.
Powodzenia na kolosie/egzaminie.
3 sty 21:01
gwiazda: Egzamin wiem kiedy mam lutym, ale mam miec z 10 działow lub 12to dopiero bedzie masakra
3 sty 21:03