prosze o pomoc, z góry bardzo dziękuje:) skróć ułamki:
samanta: 1.
2+4√5
−−−−−−−−−
2
2.
6−3√2
−−−−−−−−
3
3.
−4 +3√28
−−−−−−−−−−−−
8
3 sty 11:08
kamila: | | 2 | | 4√5 | |
do pierwszego: rozbij sobie ten ułamek na |
| + |
| i dalej sobie skróć  |
| | 2 | | 2 | |
3 sty 11:17
kamila: i reszta tak samo
3 sty 11:18
aa: | 2 ( − 2 +2 √7 ) | | − 2 + 2 √7 | | 2 ( − 1 + √7) | | −1+ √7 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3 sty 11:19
aa: √28 = 2 √7
3 sty 11:19
samanta: jejku dzięki ratujesz mi życie
3 sty 11:27
aa:
3 sty 11:30
samanta: mam jeszcze takie:
2+√8
− −−−−−−−−−
2
5−2√50
− −−−−−−−−−
5
3 sty 11:35
samanta: ten minus jest na wysokości kreski ułamkowej
3 sty 11:35
aa: √8 = 2
√2
| | 2 + 2 √2 | | 2 ( 1 + √2 ) | |
− |
| = − |
| = − (1 + √2) = −1 − √2 |
| | 2 | | 2 | |
√50 = 5
√2
| | 5 − 5 √2 | | 5(1 − √2) | |
− |
| = − |
| = − ( 1 − √2) = − 1 + √2 |
| | 5 | | 5 | |
3 sty 12:16