rozwiąż nierówności
anula: 2−x>x2
25 mar 13:31
anula: 9−1/4x2>0
25 mar 13:32
Bogdan:
Zapisz wszystko po jednej stronie nierówności, potem przy pomocy Δ wyznacz pierwiastki
i zapisz trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej
25 mar 13:33
anula: 9−1/4x2≥0
25 mar 13:34
Bogdan:
W drugim zadaniu najpierw pomnóż nierówność przez −4, potem zastosuj wzór
skróconego mnożenia.
25 mar 13:35
jusiu: najpierw musisz przerzucić wszystko na jedną stronę, zatem powinnaś uzyskać x2+x−2<0
te równanie można rozwiązać za pomocą delty lub wzorów viete'a. w rozwiązaniu powinno
wyjść (x+2)(x−1)<0, czyli równanie ma miejsca zerowe w punktach −2 i 1. przeprowadzając
przez nie "wężyk" od góry z prawej strony powinnaś uzyskać rozwiązanie, czyli x należy
do przedziału (−2,1)
25 mar 13:36
anula: nie wiem jak obliczyć mógłbyś pomóc
25 mar 13:36
anula: 9−1/4x2≥0 jasiu mógłbyś rozwiązać
25 mar 13:41
anula: hej czy ktoś pomoże rozwiązać nierówności 9−1/4x2≥0
25 mar 13:46
codik: 2−x>x
2−x
2−x+2>0
Δ=1−4*(−1)*2=1+8=9
√Δ=3
| | 1−3 | | −2 | | 1+3 | | 4 | |
teraz obliczasz x1= |
| = |
| =1 x2= |
| = |
| =−2
|
| | 2*(−1) | | −2 | | 2*(−1) | | −2 | |
wszystko co znajduje sie nad osia x jest twoim rozwiazaniem czyli x
nalerzy (−2,1)
/ _______

____ \___________>
/ | | \ x
/ −2 1 /
25 mar 13:48
anulka: rozwiąż nierówności 9−1/4x2≥0
25 mar 13:49
jusiu: się robi
ponieważ mianownik dla każdego x≠0 będzie dodatki, do rozwiązania naszej nierówności
potrzebny będzie sam licznik, zatem: 9x
2−1≥0
do rozwiązania tej nierówności skorzystam ze wzoru na różnicę kwadratów:
a
2−b
2=(a+b)(a−b) i odpowiednio w naszym przypadku a=3x, b=1, czyli równanie przyjmuje
postać:
(3x−1)(3x+1)≥0
miejsca zerowe to 1/3 i −1/3
następnie przedstawiasz tę nierówność na osi i powinnaś uzyskać rozwiązanie
25 mar 14:29
25 mar 15:10
anulka: chłopaki bardzo się dziękuję za pomoc
25 mar 15:41