oblicz
Baśka : Oblicz pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest
równa
10cm a wysokość ściany bocznej 20cm. ..
25 mar 12:28
marek: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego dzieli wysokość podstawy w stosunku 2:1.
W ten sposób otrzymujesz trójkąt, którego przyprostokątne to wysokość ostrosłupa − H i
13 wysokości podstawy hp , a przeciwprostokątna to wysokość śbiany bocznej hb
Z tw. Pitagorasa
(13 hp )2 + H2 = (hb )2
(13 hp )2 + 100 = 400 => hp = 30√3
Znając hp obliczamy długość krawędzi podstawy a hp = a √3 2 => a = 60
Pole powierzchni to: Pc = 12 *a*hp + 3* 12 * a*hb
Objętość V = 13 * 12 * a*hp * H
25 mar 16:07
25 mar 17:49