do zrobienia moze i proste ale mam tych zadan za duzo
aniajozek: napisz wzor funkcji liniowej do ktorej wykresu naleza punkty A=(1,8) B=(−4,−2)
3 sty 08:28
aniajozek: to w sumie udalo mi sie zrobic wyszlo mi y=2x+7
3 sty 08:50
samjózek:
| | −2 − 8 | | −10 | |
a = |
| = |
| = 2 |
| | −4 − 1 | | −2 | |
y = 2(x − 1) + 8
y = 2x + 6
3 sty 09:03
aniajozek: dlaczego y=2(x−1)+8
3 sty 10:07
aniajozek: i b=8? a nie b=7?
3 sty 10:08
hanka: skąd masz ( x − 1 )
3 sty 10:22
Bogdan:
Prosta y = ax + b
| | y2 − y1 | | y1 − y2 | |
Dla x1 ≠ x2: a = |
| albo a = |
| |
| | x2 − x1 | | x1 − x2 | |
Równanie prostej y = a(x − x
0) + y
0, gdzie (x
0, y
0) to punkt leżący na prostej.
Tu jest a = 2, są dwa punkty: A(1, 8), B(−4, −2)
Stąd
y = 2(x − 1) + 8 ⇒ y = 2x − 2 + 8 ⇒ y = 2x + 6, a = 2, b = 6
albo
y = 2(x + 4) − 2 ⇒ y = 2x + 8 − 2 ⇒ y = 2x + 6, a = 2, b = 6
3 sty 10:45
hanka: atlicznie

spsiba
3 sty 11:22
aniajozek: dzieku
3 sty 18:09