sprawdzcie
aniajozek: z tego wynika ze to zadanie ma miec taki wynik?:z wzoru
a3 +b3= (a+b)(a2−ab+b2)
(x+2)3 + (x−3)3=
(x3+3x2+3x22+23 )+(x3−3x23+3x32−33)=
(x3+6x2+12x+8)+(x3−9x2+27x−27)= tu opuszczam nawiasy i licze:
2x3−3x2+39x−19
3 sty 07:29
tn: tzn,
pierwszy nawias podnosisz (a+b)
3 = a
3 +3a
2b+3aB
2 + b
3
(a−b)
3 = a
3 −3a
2b+3ab
2 − b
3
jest to tzw. sześcian sumy i sześcian różnicy, zaś: a
3+b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2) to suma
sześcianów
więc popraw rozwiązanie
3 sty 08:20
tn: przepraszam, źle przeczytałem, dobrze podnosisz do sześcianu, wzory dobrze zastosowane
3 sty 08:21
aniajozek: dziekuje ci za zainteresowanie sie jestem wdzieczna
3 sty 08:27