wielomian
kamil: Dany jest wielomian W(x) = −2x3+kx2+4x−8, x∈R
a) Wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+1) była
równa
(−6)
3 sty 01:31
Pepsi2092: Z twierdzenia Bezouta jak w normalnych okolicznościach przy rozwiązywaniu równania bądź
nierówności znajdziesz pierwiastek to dzielisz ten wielomian przez dwumian (x− tenpierwiastek)
i wiesz że to będzie podzielne. Tutaj masz jakby odwrtoną sytuację. masz dany dwumian (x+1) i
reszta z dzielenia ma być −6. Zatem:
w(−1)=2+k−4−8=−6
2+k−4−8=−6
k=−6+10
k=4
3 sty 01:49