dla jakich całkowitych wartości a rozwiązaniem danego układu równań jest para li
mique: dla jakich całkowitych wartości a rozwiązaniem danego układu równań jest para liczb
całkowitych?
a)
ax+y=−1
x−y=2
b)
ax+y=1
x−y=2
c)
ax+y=1
x−y=a+1
3 sty 00:49
kylo1303: a)
y=x−2
ax+x−2+1=0
x(a+1)−1=0
3 sty 00:53
ICSP: metoda przeciwnych współczynników. Dodaje równania do siebie.
ax + x = 2 − 1
x(a+1) = 1
| | 1 | |
x = |
| dla a ≠ −1 (dla a = −1 układ jest sprzeczny. Sprawdziłem to "ręcznie" ) |
| | a+1 | |
czyli mamy a = 0 oraz a = −2
pozostałe w ten sam sposób.
3 sty 00:56
mique: dziękuję!
3 sty 01:02