nierównosc
darek: jak doprowadzić do tej postaci x<y, tą nierówność x2y+y<y2x+x
3 sty 00:43
ICSP: x2y + y < y2x + x
x2y − y2x + y − x < 0
xy(x−y) + (x−y) < 0
(x−y)(xy) < 0
jakieś dodatkowe założenia tutaj są?
3 sty 00:44
darek: nie ma
3 sty 00:47
kylo1303: Czy mamy jakies zalozenia?
x2y−x<y2x−y
x(xy−1)<y(xy−1)
(xy−1)(x−y)<0
1. Jezeli xy−1>0 to po podzieleniu wyjdzie:
x<y
2. Jezeli xy−1<0 to po podzieleniu wyjdzie:
x>y
3. Jezeli xy−1=0 to wyjdzie sprzecznosc:
3 sty 00:48
darek: czyli jeżeli chcę dojść do tej postaci x<y, to muszę xy na przypadki zrobic
3 sty 00:49
ICSP: x = 0
y = 0
0 + 0 < 0 + 0
0 < 0 sprzeczność.
3 sty 00:49
ICSP: tak musisz na przypadki. Słusznie zauważyłeś że zgubiłem 1 .
3 sty 00:51
darek: przepraszam nie zauważyłem mam zał że f(1,∞)
3 sty 00:52
kylo1303: Napisz poprawnie to zalozenie, chodzi o to ze xy∊(1,∞) ?
3 sty 00:59
ICSP: x2y −x < y2x − y
x(xy−1) < y(xy−1)
xy−1 jest zawsze dodatnie przy naszym założeniu wiec możemy podzielić bez zmiany znaku.
x < y
3 sty 00:59
darek: dzięki wielkie za odp. Jeszcze jedno mam pytanie jeśli x,y(0,1)
to wtedy x>y, bo zmieniamy znak nierówności
3 sty 01:03