rozwiąż układ równań
mique: Rozwiąż układ równań:
(x−y)17=0
x+y=6
3 sty 00:26
ICSP: z pierwszego :
(x−y)17 = 0 czyli x−y = 0 a to oznacza że x = y
x = 3, y = 3
3 sty 00:27
mique: i jeszcze takie:
(x−1)7=−1
y2−x=9
i
x(x+y)=0
x−y=10
3 sty 00:28
mique: IC SP ..dziękuję, ale tam nic więcej nie trzeba liczyć? tak krótko wystarczy?
3 sty 00:29
ICSP: (x−1)7 = −1 co oznacza że x−1 = −1 czyli mamy że x = 0
y = 3 lub y = −3
ostatecznie :
x = 0 y = 3
x = 0 y = −3
x(x+y) = 0 ⇔ x = 0 v x +y = 0 ⇔ x = 0 v x = −y
po podstawieniu do drugiego mamy :
x = 0 y = −10
x = 5 y = −5
3 sty 00:30
ICSP: Tyle wystarczy.
3 sty 00:31
mique: ja jestem z 2 klasy gimnazjum....i jako uklad równań mam to rozwiazać....nie wiem, czy mi pani
to zaliczy.....
3 sty 00:32
mique: no ale ....dzięki!
3 sty 00:32
ICSP: zaliczy. Wszystko jest logiczne.
3 sty 00:33
mique: dziękuję
3 sty 00:41
ICSP: tylko pamiętaj że musisz również potrafić wytłumaczyć dlaczego tak zrobiłeś.
3 sty 00:42
mique: już przeanalizowałam i wiem.....dziękuję
3 sty 00:54
kylo1303: Tak jak zrobil
ICSP jest chyba najkrocej, czasami mozna robic metoda podstawienia i tez
powinno wyjsc (tak jakby pani sie czepiala)
3 sty 00:57
mique: a w tym drugim zadaniu gdzie jest do potęgi 7 ....dlaczego tę potęgę pomineliśmy i założyliśmy,
że x−1=−1?
3 sty 01:05
mique: ta potęga nic nie zmieniłaby?
3 sty 01:06
Pepsi2092: Bo jak podniesiesz jakąś liczbę do potęgi parzystej czyli 2,4,6 itd to nigdy nie otrzymasz
liczby ujemnej tylko zawsze dodatnią

A tam ma wyjść −1 czyli nie ma innej liczby która
podniesiona do nieparzystej potęgi, w tym przypadku do 7 da −1 dlatego automatycznie
przyjmujemy że x=0
3 sty 01:58
Pepsi2092: to wyrażenie x−1 musi być równe −1 czyli x musi byc równe 0
3 sty 01:59