przebieg zmienności funkcji
kamila: witam

moim zadaniem jest wyznaczenie przebiegu zmienności funkcji:
więc najpierw robię dziedzinę i mam że x≠0
no i tu mam mały problem bo nie bardzo rozumiem i wiem jak rozwiązać to drugie równanie?
2 sty 23:58
ICSP:
x(ex+1) > 0
poradzisz sobie dalej?
3 sty 00:00
kamila: a co oznacza ex>−1. kurczę mam trochę problem z tą liczbą eulera...
znowu jak zrobiłam pochodną tej funkcji to wyszło mi
| | 1 | | 1 | |
e= |
| oraz e=− |
| i nie bardzo wiem co z tym zrobić też  |
| | x2 | | x | |
3 sty 00:03
ICSP: x(ex+1) > 0
jest to zwyczajna nierówność kwadratowa. Pamiętaj o tym że e jest liczbą. Czyli wyznaczamy
miejsca zerowe rysujemy parabolę i piszemy przedział : .
| | −1 | |
x(ex+1) = 0 ⇔ x = 0 v x = |
| |
| | e | |
| | −1 | |
x(ex+1) > 0 ⇔ x ∊ (−∞; |
| ) suma (0;+∞) |
| | e | |
z pochodną ci już nie pomogę bo dopiero co liceum skończyłem.
3 sty 00:06
Godzio:
Wyobraź sobie, że e = 2 i rób wszystko tak jak by to była 2, a jak wszystko zrobisz, to zamiast
2 wpisz e, może tak to skminisz, e to normalna liczba jak 5,
√2, π, 54
3 sty 00:07
kamila: chyba coś już podłapałam

dzięki !

to widać jesteśmy w jednym wieku
3 sty 00:12
kamila: chyba coś już podłapałam

dzięki !

to widać jesteśmy w jednym wieku
3 sty 00:14