ciepło
pancia: W wannie znajdowało się 20l wody o temp 12st.C, dolano 25l. Temperatura końcowa wyniosła 60
st.C. Jaka była temperatura dolanej wody?
2 sty 22:53
Eta:

12*20 +x*25= 45*60
x=......... dokończ
2 sty 23:52
Gustlik: Hehe, Eta, ciekawy sposób, metoda kubełkowa w zadaniu na bilans cieplny?
Rozwiążę to, bo jestem ciekaw
240+25x=2700
25x=2460 /:25
x=98,4oC
Rozwiąże teraz dla porównania "klasyczną" metodą", przyjmę, że 1 litr wody waży 1 kg, a ciepło
właściwe wody c=4200 J/(kg*K)
Q=m*c*ΔT
Q1=25*4200*(t−60) − ciepło oddane przez dolaną "gorącą" wodę (t − szukana temp. gorącej wody)
Q2=20*4200*(60−12)=20*4200*48=4032000 J − ciepło pobrane przez zimną wodę
25*4200*(t−60)=4032000
105000t−6300000=4032000
105000t=4032000+6300000
105000t=10332000 /:105000
t=98,4 oC
Hehe, [P{Eta]], masz fajne pomysły, można to wprowadzić na lekcjach fizyki.
3 sty 02:03
Gustlik: Tylko że taką metodą można rozwiązywać zadania z mieszaniem wód o różnych temperaturach i przy
pominięciu faktu, że wanna również bierze udział w wymianie ciepła, natomiast nie da się tak
rozwiązać zadania, gdzie w wymianie ciepła bierze udział np. woda i lód, albo woda i para
wodna albo woda i np. aluminiowy kalorymetr albo woda i inna ciecz. Wtedy trzeba już klasyczną
metodą. Niemniej ciekawy sposób. Pozdrawiam
3 sty 02:10