PRAWDOPODOBIENSTWO
AGATA: Zdarzenia Ai B wykluczaja się oraz A ∪ B=Ω. Wiedząc że P(A) * P(B)= 2/9, oblicz P(A) i P(B).
2 sty 22:35
AGATA: prosze o pomoc
2 sty 22:40
AGATA:
2 sty 22:50
Basiek: {P(A)*P(B)=2/9
{P(A)+P(B)=1
i układem równań, z drugiego wylicz P(A) lub P(B) , podstaw...
2 sty 23:05
Eta:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| i P(B)= |
| lub P(B)= |
| i P(A)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2 sty 23:43
Gustlik:

P(A)=x
P(B)=1−x
9x(1−x)=2
9x−9x
2=2
−9x
2+9x−2=0
Δ=9,
√Δ=3
Odp:
lub
3 sty 02:18
AGATA: Nie wychodzi mi...
3 sty 12:56
AGATA: ?
3 sty 13:02
Gustlik: AGATA, masz rozwiązanie podane na tacy, czego nie rozumiesz?
Przyjąłem, że P(A)=x, a P(B)=1−P(A)=1−x, bo jeżeli AUB=Ω, to P(A)+P(B)=1. Masz to ładnie w
dodatku rozrysowane. No i potem równanie kwadratowe.
3 sty 21:52