Funkcje?
Myślę, że tak...: Potrzebuję wsparcia!

Dany jest uklad równań:
Czy istnieją takie wartości parametru k, dla których rozwiązanie ukadu równań spelnia równanie
okręgu x
2+y
2=3?
Jak to rozwiązać prościej niż metoda wyznaczników? Próbowalem liczyć na piechotę (tu wyznaczyc
, tam wyznaczyć), ale nie wychodzi...
2 sty 22:18
Myślę, że tak...: poszukuję chętnych
2 sty 22:34
Myślę, że tak...: to może dzisiaj ktoś się skusi?
3 sty 16:14
rumpek: | | Wx | | Wy | |
No to jaki z tego wniosek  ? Wyznacznikami wyznaczysz x = |
| ∧ y = |
| . |
| | w | | W | |
Następnie podstawiasz pod równanie x
2 + y
2 = 3 i potem rozwiązujesz w zależności od parametru
k.
3 sty 16:20
Basiek: Rumpek− nie ma tu innej metody niż wyznaczniki?

Też się wczoraj gryzłam z tym zadaniem,
a wyznacznikami bez wzorów (których na karcie wzorów brak) nie zrobię
3 sty 16:22
Aga: To może metodą przeciwnych współczynników
x+ky=k+2
kx+y=k /−k
x+ky=k+2
−k
2x−ky=−k
2
x(1−k
2)=−k
2+k+2 //:(1−k
2) , gdy k≠1 i k≠−1
Sprawdź, czy się nie pomyliłam i licz dalej
3 sty 16:24
rumpek:
Liczymy główny wyznacznik:
|1 k |
|k 1| = 1*1 − k
2 = 1 − k
2 = −(k
2 − 1) = −(k − 1)(k + 1)
Liczymy W
x
| k + 2 k |
| k 1 | = (k + 2) * 1 − k
2 = −k
2 + k + 2 = −(k + 1)(k − 2)
(*)
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
(*)
Liczę wyznacznik W
y
|1 k + 2 |
|k k | = 1 * k − (k + 2)k = k − (k
2 + 2k) = k − k
2 − 2k = −k
2 − k = −k(k + 1)
Teraz tylko:
| | Wx | | −(k + 1)(k − 2) | | k − 2 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | W | | −(k − 1)(k + 1) | | k − 1 | |
| | Wy | | −k(k + 1) | | k | |
y = |
| = |
| = |
| ; Z: k≠−1,1 |
| | W | | −(k − 1)(k + 1) | | k − 1 | |
3 sty 16:27
Myślę, że tak...: Malo waśnie takich zadań widzialem co trzeba metodą wyznacznika rozwiązywaćw więc na razie nie
chciabym sobie tym glowy zaprzątać. Próbowaem rozwiązać to jak zwykly uklad równań to przyznam
się, że zwątpilem. Chyba jednak ogarne tą metode wyznaczników
3 sty 16:31
Aga: y=k−kx
| | k | | k(k−2) | | k(k−1)−k(k−2) | | k | |
y= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | k−1 | | k−1 | | k−1 | |
3 sty 16:34
Basiek: "Lajkuję" metodę
Agi 
Skoro wiem, że da się to zrobić po ludzku, to sama sobie
popróbuję, a jak nie wyjdzie, to przeanalizuję. Btw. widzę tu chyba Aksjomat?

Chciałam to
zad. zrobić dziś o jakiejś 2giej w nocy, ale nie chciało mi wyjść
3 sty 16:35
Myślę, że tak...: Nie dziwię się. Ja o tej porze to od matmy się trzymam z daleka

Tak to czerwony aksjomat. Na
maturach są chyba latwiejsze zadania, przynajmniej takie jest moje wrażenie
3 sty 16:44
Myślę, że tak...: Nie dziwię się. Ja o tej porze to od matmy się trzymam z daleka

Tak to czerwony aksjomat. Na
maturach są chyba latwiejsze zadania, przynajmniej takie jest moje wrażenie
3 sty 16:44
Basiek: Nie wiem, wczoraj kupiłam. Bodajże przez
Rumpka
Ale mam nadzieję!

Inaczej to ja się
na tę maturę chyba w ogóle nie wybiorę.

Swoją drogą, zbiór o dziwo mnie "wciągnął", niektóre zbiory (tu np. Podkowa nad którą właśnie
siedzę) mają po 70−80 zad. z tego samego działu i... połowa niemal to samo podpunkty abcd...
no szlag człowieka trafia momentami. W Aksjomat o dziwo mnie zaciekawił.
3 sty 16:48
Myślę, że tak...: Nad tymi zadaniami trzeba czasem posiedzieć. Ja jak na razie mam XIII zestawów początkowych
zrobione i 3 ostatnie z kombinatoryki.
3 sty 16:59
Basiek: Wow

Wytrwała z Ciebie osoba. A w szkole już wszystko przerobiliście?

No i długo już się
"bawisz" z Aksjomatem?
3 sty 17:02
Myślę, że tak...: jeszcze stereometrii nie mieliśmy

a nawet nie wiem ile "się bawię"(dobre określenie, tylko
zabawa tak nie denerwuje jak nie wychodzi)
3 sty 17:10
Basiek: Ja zaczynam od jutra.

Swoją drogą, zajrzyj czasem do "Kącika samoudręczenia" jak często
jestes na forum

Tam czasem można spotkać
Kylo,
Pepsi i
Rumpka− z maturzystów

I czasem ktoś się dzieli zadankami

Dobra motywacja, szczerze mówiąc to jest

Idę na angielski, niestety. Pa

Powodzenia.
3 sty 17:14
Myślę, że tak...: Dzięki, trzymaj się pa
3 sty 17:19
Myślę, że tak...: Tak wgl to dzięki wielkie
Aga,
Rumpek za pomoc
3 sty 17:28