Równanie wymierne
Cezary: | x−2 | | x−1 | | x2−7x+11 | |
| + |
| = |
| |
| x−1 | | x−6 | | x2−7x+6 | |
2 sty 21:59
Cezary: Zrobiłem prawie całe lecz stanąłem na jednym momencie i ani rusz nie mogę wyciągnąć
rozwiązania. Dlatego liczę, że ktoś mógłby mi pomóc.
2 sty 22:02
Danieloo: Z lewej strony dodaj ułamki i zobaczysz, że po obu stronach mianownik będziesz miał ten sam,
czyli może go skrócić po obu stronach i zostanie proste równanie kwadratowe i pamiętaj o
dziedzinie.
2 sty 22:04
Cezary: | | (x−2)+(x−1)−x2−7x+11 | |
Po przeniesieniu |
| =0 |
| | (x−1)(x+6) | |
i teraz nie wiem co zrobić z wyrażeniem −x
2−7x+11 żeby wyznaczyć liczby. Rozbić to wyrażenie
na 2 nawiasy ? Delta przecież nie wychodzi.
2 sty 22:16
beti: łojojoj


ale zaszalałeś

po pierwsze ustal dziedzinę: x≠1 i x≠6 i x
2−7x+6≠0
Δ = 25,
√Δ=5
| | 7−5 | | 7+5 | |
x1≠ |
| = 1 i x2≠ |
| = 6
|
| | 2 | | 2 | |
czyli D=R\{1,6}
Teraz lewą str. sprowadzasz do wspólnego mianownika:
| (x−2)(x−6) | | (x−1)(x−1) | |
| + |
| = |
| (x−1)(x−6) | | (x−1)(x−6) | |
| | x2−8x+12 | | x2−2x+1 | | x2−10x+13 | |
|
| + |
| = |
|
|
| | x2−7x+6 | | x2−7x+6 | | x2−7x+6 | |
teraz przyrównaj to do prawej str. równania i pomnóż obie str. przez mianownik. Zostaną ci po
obu str. równania tylko liczniki. Rozwiązujesz równanie. Sprawdzasz, czy rozw. należy do
dziedzinyi ... już
2 sty 22:52
beti: łojojoj


ale zaszalałeś

po pierwsze ustal dziedzinę: x≠1 i x≠6 i x
2−7x+6≠0
Δ = 25,
√Δ=5
| | 7−5 | | 7+5 | |
x1≠ |
| = 1 i x2≠ |
| = 6
|
| | 2 | | 2 | |
czyli D=R\{1,6}
Teraz lewą str. sprowadzasz do wspólnego mianownika:
| (x−2)(x−6) | | (x−1)(x−1) | |
| + |
| = |
| (x−1)(x−6) | | (x−1)(x−6) | |
| | x2−8x+12 | | x2−2x+1 | | x2−10x+13 | |
|
| + |
| = |
|
|
| | x2−7x+6 | | x2−7x+6 | | x2−7x+6 | |
teraz przyrównaj to do prawej str. równania i pomnóż obie str. przez mianownik. Zostaną ci po
obu str. równania tylko liczniki. Rozwiązujesz równanie. Sprawdzasz, czy rozw. należy do
dziedzinyi ... już
2 sty 22:52
Cezary: Dzięki bardzo ! Te sposoby rozwiązywania zadań są dużo prostsze lecz wielce szanowna Pani
''Profesor'' wymyśliła sobie własny sposób na rozwiązywanie równań i musimy się go trzymać...
Niemniej jednak dzięki bardzo za poświęcony czas
2 sty 23:10
beti: Jeśli ma byc twoją matedą to musisz napisać tak:
| (x−2)(x−6)+(x−1)(x−1)−(x2−7x+11) | |
| =0
|
| (x−1)(x−6) | |
i teraz rób jak musisz
2 sty 23:19