ciagi....krotka podpowiedz :)
Ww: bardzo prosze o pomoc ....mam problem z wykladnikami gdyz nie wiem co mam dalej z nimi
zrobic....
sprawdz czy nieskonczony ciag(an)jest monotoniczny jesli an=(−1)2n+1
2 sty 21:55
Grześ: a jaki masz wykładnik?
To wyrażenie: 2n+1 dla n∊N
+ jest nieparzyste czyż nie?
2 sty 21:57
Ww: owszem....ale ja probowalam udowodnic monotonicznosc poprzez roznice an+1−an
wowczas zacinam sie w pkt (−1)2n+3+12n+1
2 sty 22:02
beti: a skąd 1 w podstawie?
2 sty 22:09
Ww: faktycznie,,,,,jej nie zauwazylam....dzieki
2 sty 22:11
beti: an+1 = (−1)2n+3 = (−1)2n*(−1)3 = −(−1)2n
an+1 − an = −(−1)2n − (−1)2n+1 = −(−1)2n − (−1)2n*(−1) = −(−1)2n + (−1)2n
= 0
wniosek: ciąg jest stały
2 sty 22:13