2x+2y=300, przy x*y=max
EmiL: Chodowca kóz ma 300 m siatki ogrodzeniowej. Chce nią ogrodzić prostokątny wybieg dla zwierząt.
Jakie powinny być wymiary wybiegu, aby jego powierzchnia była maxymalna.
| y*x=max
{ x,y>0
| 2x+2y=300
2 sty 21:39
Eta:
x+y= 150 ⇒ y= 150 −x , x€ ( 0,150)
P(x) = x(150−x)= −x
2+150x −−− f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
zatem osiąga maksimum dla
| | −150 | |
xmax= |
| = 75 , ymax= 150 −75= 75 |
| | −2 | |
ogród musi być w kształcie kwadratu : 75m na 75m
2 sty 21:50
EmiL: hmm... chyba czaję, da radę ogarnąć, thx za pomoc
3 sty 20:21
Eta:
3 sty 20:42