funkcja wymierna
Bartek: Sory, mam jeszcze pytanie, na które odpowiedź chętnej osobie nie zajmie dużo pisania.
Czy zawsze jest tak, że miejscami zerowymi ilorazu dwóch funkcji kwadratowych są miejsca zerowe
licznika? Bo w przypadku mianownika wiem, że po prostu nie może być równy zero.
2 sty 21:38
beti: tak o ile należą do dziedziny
2 sty 21:39
Bartek: Czyli najpierw badam mianownik, kiedy jest różny od zera oraz gdzie jest położony na osi. Potem
badam górę. A na końcu wyznaczam część wspólną. Z sensem piszę?
2 sty 21:54
beti: Nie
część wspólną. Po prostu sprawdzasz, czy wyznaczone miejsca zerowe należą do
dziedziny.
Np:
m.zer.: 2x−6=0
2x=6 /:2
x=3 −− ale 3
nie należy do dziedziny, więc ta funkcja nie ma miejsc zerowych.
Nie wiem, czy dobrze to wyjaśniłam
2 sty 21:59
Bartek: Ok. Załapałem. Dzięki.
2 sty 22:03