proszę o pomoc
betibr: 1zadanie (2pierwiastka z 7 − 3 pierwiastka z 5) razy (pierwiastek z 45 +pierwiastek z 28) =
2zadanie (4 pierwiastki z pięciu ) razy (2 pierwiastki z pięciu + 3 pierwiastka z 3)=
3zadanie pozbądź się niewymierności
a) 2pierwiastka z 3 − pierwiastek z 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
pierwiastek z 7 − pierwiastek z 3
b) 4 pierwiastek z 2 + pierwiastek z 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
pierwiastek z 5 + pierwiastek z 2
2 sty 21:18
:): ( 2 √7 − 3 √5 ) * ( √45 + p {28} )
mnożysz każde przez każde
= 2 √7 * √45 + 2√7 * √28 − 3√5 * √45 − 3√5 * √28
2 sty 21:26
beti: | | 2√3−√7 | | √7+√3 | |
3a) |
| * |
| = (w liczniku mnożymy, w mianowniku |
| | √7−√3 | | √7+√3 | |
| | √21−1 | |
stosujemy wzór skr. mnoż.) = |
| |
| | 4 | |
2 sty 21:50