j.w.
Kevio: Ludzie, jak pokazać, że to ma rozwiązanie?
a) x5+x+1=0
b) x4−7x2+x+2=0
c) e−x=2x+1
d) lnx=x−2
2 sty 21:15
Kevio: Jak ktoś wie jak zrobić chociaż z nich to śmiało
2 sty 21:24
Krzysiek: nie wiem czy takie coś Tobie wystarczy,ale:
a)dla 1
funkcja przyjmuje wartość 3
dla −1
−1
więc w przedziale (−1,1) musi mieć rozwiązanie
b) podobnie
dla x=0,x=1
c) x=0 jest jednym z rozwiązań
2 sty 21:27
Kevio: Spoqo, wystarczy − o to chodziło
Dzięki.
2 sty 21:29
ZKS:
a) i b) z twierdzenie Darboux a c) i d) narysować wykresy funkcji lewej i prawej strony taki
jest mój pomysł.
2 sty 21:30
Godzio:
Wszystko z tw. Darbouxa pójdzie
2 sty 21:30