Klasyczny rachunek zdań
Cosik: Klasyczny rachunek zdań
Oceń wartość logiczną zdań
Jeżeli 2+3=5, to z faktu, że 2+4=5 wynika 2+6=7
Zupełnie nie wiem jak zapisać ten przykład...
p − 2+3=5
q − 2+4=5
r − 2+6=7
Problem sprawia mi sam zapis "to z faktu, że"...
wynikanie wiem, że będzie to →
2 sty 21:15
Krzysiek: nie jestem pewny ale strzelam, że to będzie tak:
p⇒(q⇒r)
2 sty 21:23
Cosik: też tak myślę, ale chciałbym mieć pewność...
p⇒(q⇒r)
Tutaj wartość logiczna (chyba) wyszłaby "1".
Mógłby ktoś potwierdzić ten zapis?
2 sty 21:44
Krzysiek: jeżeli tak by to wyglądało to wartość logiczna to 1
2 sty 21:50