Zbiory
Anna: 2. Dane sa przedzialy A = <−2,3), B = (−1,5) i C =( −∞,1>. Zapisz w postaci przedzialu i
zaznacz na osi liczbowej zbiory:
a) A u B
b) A ∩ B
c) (A u B) C
d) RC
3. Dane sa zbiory A = { −√16, −3, −√3, 0, 1, π, 4½} oraz B = {−3,−2, −1, 0, 1, 2, 3} Wypisz
wszystkie elementy zbiorow: A ∩ B, A B, AC
Uzupelnij zapisy :
a) W u NW
b) C ∩ W
c) C N
2 sty 20:35
Gustlik:

Pomogę, tylko w c) co znaczy (A u B) C? Co ma byc pomiędzy nawiasem a C?
ad d) Co to znaczy RC?
W zad. 3 co oznacza zapis AB i AC, skoro zbioru C nie ma?
W zad. ostatnim co oznacza zapis CN?
ad a) AUB=<−2, 5)
ad b) A∩B=(−1, 3)
Zad. 3
A = { −
√16, −3, −
√3, 0, 1, π, 4½}
−
√16=−4, czyli zb. A wygląda tak:
A = { −4,
−3, −
√3,
0,
1, π, 4½}
B = {
−3,−2, −1,
0,
1, 2, 3}
Zaznaczasz elementy wspólne obu zbiorów (u mnie na czerwono)
A∩B={
−3,
0,
1} − to, co zaznaczone (część wspólna to wspólne elementy)
3 sty 02:52