monotonicznosc
mike: Jak zbadać monotoniczność funkcji
f:R−R f(x)=x2 czyli jest to parabola, czyli przedziałami jest rosnąca lub malejąca
x2<y2 ⇒ x2− y2<0⇒ (x−y)(x+y)<0∨x2>y2 ⇒ x2− y2>0⇒ (x−y)(x+y)>0
2 sty 20:33
mike: czyli jak R−R
to parabola jest nad osią lub pod i nie ma miejsc zerowych
2 sty 20:47
2 sty 21:45
Pepsi2092: tak to jest parabola

i x
2 nie jest ujemne, zatem ramiona tej paraboli sa skieroane w górę.
Najmniejszą wartość przyjmuje ona w wierzchołku (p,q) p=
−b2a q=
−Δ4a p=0 q=0 ,
jak chcesz to zrób wykres i podstaw kilka liczb.

Funkcja jest malejaca w przedziale (−∞;0>
jezli mówimy o max przedziałach

a rosnąca w przedziale <0;+∞)
2 sty 21:52
Pepsi2092:
2 sty 21:57