Zadania z działu równania i nierówności.
miclia002: Zad 1
a) x√2 −3=x−1
b) (3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
c) −4x(x−3)(x−√2)(x+4)=0
d) 27x
3+27x
2−25x−25=0
e) (x
2−7x+18)
2=36
f)
6x − {2}{x−1}=1
Zad 2
a) x−√2x<1
b) x
2≥9
c) x
2+4<0
d) 2x
2 −4x −30<0
e)
−1681−16x2 > 0
f)
2x−3x+2≥1
Zad 3
| | ⎧ | xy=−1 | |
| a) |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x+y=1 | |
| | ⎧ | √2x+√3y=√3 +2 | |
| b) |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x−2√2y=−√2 | |
Będę wdzięczna za każdą pomoc
2 sty 20:17
beti: a) x
√2−x = 3−1
x(
√2−1) = 2 /(
√2−1)
| | 2 | | √2+1 | |
x = |
| * |
| = 2√2+2
|
| | √2−1 | | √2+1 | |
b) np wymnażasz po obu str. wyrażenia, upraszczasz i wyznaczasz x
c) od razu oczytujesz pierwiastki równania: x
1=0, x
2=3, x
3=
√2, x
4=−4
d) 27x
2(x+1)−25(x+1)=0
(x+1)(27x
2−25)=0
(x+1)(3
√3x−5)(3
√3x+5)=0
| | 5 | | 5√3 | | 5√3 | |
x1=−1, x2= |
| = |
| , x3=− |
| |
| | 3√3 | | 9 | | 9 | |
2 sty 21:27
miclia002: dobra dzięki

Ktoś umie resztę?
2 sty 22:55
Krzych: Ja chętnie zrobię e oraz f
2 sty 23:01
miclia002: będę bardzo wdzięczna
2 sty 23:03
Krzych:

(−16)(81−16x
2)>0
16*(16x
2−81)>0
(4x−9)(4x+9)>0
(x−
94)(x+
94)>0
x∊(−∞ , −
94)∪(
94 , +∞)
2 sty 23:06
Krzych:

(x−5)(x+2)≥0
x∊<−∞ , −2>∪<5 , +∞25>
2 sty 23:12
Krzych: Tam na końcu jest oczywiście x∊<−∞ , −2>∪<5 , +∞> ta dwójka i piątka się dodały jak opisywałem
rysunek, co za gówno...
2 sty 23:12
miclia002: ok, rozumiem. dzięki
2 sty 23:15
Krzych: 2x2−4x−30<0
x2−2x−15<0
(x−5)(x+3)<0
x∊(−3 , 5)
Wykresu Ci już nie rysuje, bo się coś spieprzyło, ale z tym sobie chyba poradzisz, nie? Czy
musze?
2 sty 23:16
miclia002: tak, wykresy nawet umiem
2 sty 23:17
Krzych: x2+4<0
x2<−4 co jest oczywistą sprzecznością, bo każda liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna
x∊∅
2 sty 23:17
Krzych: No, wykresy są proste. Rysujesz od prawej do lewej, jak masz minusa na początku to od dołu, a
jak nie to od góry i tam gdzie są parzyste pierwiastki równania to odbijasz od wykresu, a tam
gdzie nieparzyste to przecinasz.
2 sty 23:19
miclia002: no to akurat umiem, gorzej z niektórymi równaniami

dzięki za pomoc
2 sty 23:20
Krzych:

x
2≥9
|x|≥3
x∊(−∞ , −3>∪<3 , +∞)
2 sty 23:22
Krzych: Tam jest x−x√2<1 czy x−√2x<1 ?
2 sty 23:23
miclia002: x−√2x < 1
2 sty 23:24
Krzych: A w pierwszym w f to rozumiem, że powinno być x6−2x−1=1
2 sty 23:24
Krzych: Czyli, że x też jest pod pierwiastkiem, tak?
2 sty 23:24
miclia002: tak
2 sty 23:25
miclia002: tak w f tak jak napisałeś
2 sty 23:25
Krzych: x−
√2x<1
√x=t , t≥0
t
2−t
√2−1<0
Δ(t)=6
√Δ(t)=
√6
t∊<0 ,
√2+√62)
√x∊<0 ,
√2+√62)
0≤
√x<
√2+√62
0≤x<2+
√3
x∊<0 , 2+
√3)
Oj, to było ciężkie.
3 sty 00:02
miclia002: dziękuje za wytrwałość
3 sty 00:06