dany jest trójkąt prostokątny
Majka: dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych |AC|=15 oraz |BC|=20. znajdź objętość i
pole powierzchni całkowitej bryły utworzonej przez obrót tego trójkąta wokół:
a)mniejszej przyprostokątnej b)przeciwprostokątnej
25 mar 10:47
codik: a)
zatem 15 to bedzie dł wysokości stożka H a promien koła wyniesie r=20 postawiasz do wzoru
V=1/3*πr2*H=1/3*π*400*15=1/3*π*6000=3000π
sprawdz obliczenia
25 mar 10:54
codik: a zapomniałam o polu całkowitym ale chyba sobie dasz rade Pc=πr2+πrl gdzie l wyliczysz z
twierdzenia pitagoraca l2=152+202 czyli bodajze l=25
25 mar 10:56
codik: ups widze pomyłke zamiast 3000 powinno byc 2000 przepraszam
25 mar 10:59
Majka: dzieki
25 mar 11:10