zastosuj wzory skroconego mnozenia
aniajozek: zastosuj wzory skroconego mnozenia : (x+2)3 + (x−3)3=
blagam o pomoc
2 sty 20:13
2 sty 20:15
Patryk: (x+2)3=(x+2)(x+2)(x+2)
2 sty 20:16
aniajozek: ale sprobujcie ulozyc calosc poprawnie
2 sty 20:20
aniajozek: patryku a gdzie druga polowa zadania?
2 sty 20:22
Patryk: chciałem ci tylko pokazać ,że możesz użyć takiego sposobu jeśli nie znasz wzoru skróconego
mnożenia
2 sty 20:24
aniajozek: widzialam te wzory ale nie umiem polaczyc tych dwoch nawiasow i obliczyc wynik pokaze ci dokad
doszlam a ty mi sprobuj dokonczyc
2 sty 20:40
aniajozek: (x+2)3 + (x−3)3 =
(x3 + 3x2 *2+23) + (x3+3x*33 − 33) =
2 sty 20:44
Patryk: (x+2)(x+2)(x+2)+(x−3)(x−3)(x−3) wymnóż te nawiasy i dodaj otrzymane wielomiany ,ten wzór nie
do końca jest zastosowany
2 sty 20:48
aniajozek: nie za bardzo da sie to wymnozyc
2 sty 20:51
Patryk: nawias przez nawias
2 sty 20:52
aniajozek: x3+3x2*10+x3+3x*27−27=
2 sty 20:52
aniajozek: no to wychodzi to co bylo (x+2)3 + (x−3)#
2 sty 20:54
aniajozek: 3
2 sty 20:54
2 sty 20:55
aniajozek: to jaki?
2 sty 20:55
Eta:
a3 +b3= (a+b)(a2−ab+b2)
a= x+2 b= x −3
2 sty 21:00
Pepsi2092: ale wzory skróconego mnożenia to musisz znać jak paciorek

(a+b)
3=a
3+3*a
2*b+3*a*b
2+b
3 gdzie u Ciebie a=x a b=2 w pierwszym nawiasie

(a−b)
3=a
3−3*a
2*b+3*a*b
2−b
3 ten wzór zastosujesz do tego nawiasu gdzie masz (x−3)
3 i tam
a=x a b=3 i masz do zastosowania dwa wzory, do każdego nawiasu osobny i dodanie i tyle.
ICSP wrzucił Ci link do wzorów skróconego mnożenia, więc radzę się zainteresować trochę
bo te wzory w matematyce to rzecz święta i będą Cię przesladowały w każdym dziale.
2 sty 21:00
aniajozek: hmm?
2 sty 21:08
aniajozek: dziekuje wam kochani
2 sty 21:09
aniajozek: pepsi ja uzylam twoich wzorow tak samo myslac i nie moge wyliczyc po dodaniu
2 sty 21:12
aniajozek: ?
2 sty 21:16
2 sty 21:18