Terma
Myszka: Moze ktoś teraz mi pomoże...
Azot (κ =1,4; cv = 0,742 kJ/kgK) o ciśnieniu 500 kPa i temperaturze 25°C rozpręża się
jednorazowo do 100 kPa w różnych przemianach: (a) izochorycznej, (b) izotermicznej,
(c) izentropowej (κ = 1,4), (d) politropowej o wykładniku ν = 1,25, (e) politropowej o
wykładniku ν = 1,55. Jakie są temperatury azotu po tych przemianach, a jakie jednostkowe
prace techniczne i ciepła w tych przemianach?
Nie wiem jak to obliczyc w izochorycznej z wzoru p1 do p2 = t1 do t2 próbowałam ale nie
wychodzi
2 sty 19:19