matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szescian
Margolcia:
Przekatna sześcianu jest o 1 dluzsza od przekatnej jego sciany. Ile wynosi krawedz tego szescianu? Doszlam do tego ze: a
√
3
= a
√
2
+1 moglby ktos pomoc mi to dalej rozwiazac?
Bardzo prosze
2 sty 19:10
Eta:
a
√
3
= 1+a
√
2
a
√
3
−a
√
2
=1 a( p[3}−
√
2
)=1
1
a=
=..... usuń niewymierność z mianownika
√
3
−
√
2
2 sty 19:14
Margolcia:
dziekuje bardzo
2 sty 19:18