?
Patryk: Podaj liczbę punktów o obu współrzędnych całkowitych należących do jej wykresu.
pomożecie ?
2 sty 19:08
Patryk: ?
2 sty 19:16
Patryk: ?
2 sty 19:40
Patryk: ?
2 sty 19:54
Eta:
x−1 musi być dzielnikami całkowitymi liczby 4
zatem: x−1=1 v x−1= −1 v x−1= 2 v x−1= −2 v x−1= 4 v x−1= −4
czyli będzie sześć takich punktów
2 sty 19:59
Patryk: dzięki
2 sty 20:03
Eta:
2 sty 20:05
Patryk: znasz szybki sposób znalezienia dzielników (całkowitych) dużej liczby np 60 ?
2 sty 20:13
Eta:
znam
2 sty 20:17
Patryk: pokarzesz mi ?
2 sty 20:17
Eta:
każdą liczbę naturalną można przedstawić w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych
o wykładnikach naturalnych
n= p
1k1*p
2k2*p
3k3*............ *p
nkn
gdzie: p
1, p
2, p
2, ... , p
n −−− liczby pierwsze
k
1, k+2, ........ k
n −−−− wykładniki naturalne
liczba wszystkich dzielników liczby n wraz z 1 i n
wyraża się wzorem: (p
1+1)*(p
2+1)*(p
3+1)* ........ *(p
n+1)
np: 120 = 4*3*2*5= 2
3*3
1*5
1
zatem liczba dzielników liczby 120 jest równa: (3+1)*(1+1)*(1+1)= 16 dzielników
podaj tą metodą liczbę dzielników dla:
1/ 60
2/ 110
3/ 280
powodzenia
2 sty 20:25
2 sty 20:25
Eta:
Sorrry wkradł się wstrętny chochlik

oczywiście liczba dzielników: ( k
1+1)*(k
2+1)*(k
3+1) * ..... *)k
n+1)
2 sty 20:27
Patryk: 60=4*3*5
60=22*31*51
(2+1)(1+1)(1+1)
=3*2*2=12
2 sty 20:34
Patryk: wiedziałem
2 sty 20:34
Patryk: jeszcze raz dzięki
2 sty 20:37
Eta:
Superr

→
2 sty 20:37