a=11k+4, b=11l+9 Oblicz resztę dzielenia przez 11 liczby (a+b)^2.
Kacper: Liczby a i b dają przy dzieleniu przez 11 odpowiednio 4 i 9. Oblicz resztę dzielenia przez 11
liczby (a+b)
2.
czy taka próba rozwiązywania jest dobrze zaczęta? Jeśli nie to jak inaczej zrobić to zadanie?
Jeśli tak − to jak je skończyć?
a=11k+4
b=11k+9
(a+b)
2=11z+r
I ze wzoru
(11k +4)
2+2(11k+4)(11l+9)+(11l+9)
2=11z+r
121k
2+88k+16+242kl+198+88l+72+121k
2+198+81=11z+r
I teraz zwijam to do wspólnego nawiasu
11(11k
2+8k+22kl+9k+4l+11l
2+18)+169=11z+r /:11
11k
2+8k+22l+9k+4l+11l
2+18+169/11=z+r
I tutaj niestety moje rozwiązywanie się kończy