równanie
Monia: 3x+2/x+5 +1/2=x
2 sty 19:04
aa: masz wynik ?
2 sty 19:14
aa: odpowiedz w sensie
2 sty 19:14
Monia: nie
2 sty 19:15
aa: | | 2 | | 1 | |
3x + |
| + 5 + |
| = x tak to wyglada? |
| | x | | 2 | |
2 sty 19:17
Monia: inaczej
2 sty 19:19
aa: | | 2 | | 1 | |
3x + |
| + |
| = x czy tak ? |
| | x + 5 | | 2 | |
2 sty 19:19
Monia:
2 sty 19:21
Monia: 3x + 2 przez x+5
2 sty 19:22
aa: no to jak moge rozwiązać jak nie wiem jak to wyglada?
2 sty 19:22
Monia: czekaj
2 sty 19:22
2 sty 19:26
beti: mnożysz całe równanie przez wspólny mianownik, czyli 2(x+5) i otrzymujesz równanie:
2(3x+2)+x+5 = 2x(x+5)
wymnażasz i wyznaczasz x
no i jeszcze dziedzina
2 sty 19:32
Monia: takie buty
2 sty 19:34