prosze o jak najszybsza pomoc w stworzeniu tabelki
betibr: 1)sporządź wykres funkcji danej wzorem
a)f(x)=(x−3)(x+1)
b)f(x)=−3(x+1/2)(x+2 1/2)
2)sporządz wykres funkcji określonej wzorem:
a)
y=2|x|
b)
y=|x−2|
c)
y=3|x|−1
d)
y=|x+1|=3
3) sporządz wykresy funkcji określone wzorem oraz podaj ich miejsce 0
a) f(x) = ∑−(x+3) do 2 potegi +2 dla x≤−2
1 dla −2<x<3
3x−8 dla x≥3
b) f(x) =∑ 3x−3 dla x<2
f(x) = ∑2/x dla x≥ 2
2 sty 18:55
Zuza: a) masz dwa miejsca zerowe : x = 3 i x = −1
f(x) = (x−3)(x+1)= x2 + x −3x −3 = x2 −2x −3
liczymy wierzchołek :
p = −b / 2a = 2/1= 1
q = −Δ/4a = −16/4*1 = −4
Δ = 4 − 4*1*(−3) = 4 +12 = 16
wspołrzedne wierzchołka : (1,−4)
a > 0 zatem ramiona paraboli są skierowane ku górze, a miejsca zerowe to 3 i −1
2 sty 19:02
betibr: dziękuje
2 sty 19:05
betibr: prosze o jak najszybsza pomoc w stworzeniu tabelki betibr: 1)sporządź wykres funkcji danej
wzorem a)f(x)=(x−3)(x+1) b)f(x)=−3(x+1/2)(x+2 1/2) 2)sporządz wykres funkcji określonej
wzorem: a) y=2|x| b) y=|x−2| c) y=3|x|−1 d) y=|x+1|=3 3) sporządz wykresy funkcji określone
wzorem oraz podaj ich miejsce 0 a) f(x) = ∑−(x+3) do 2 potegi +2 dla x≤−2 1 dla −2<x<3 3x−8
dla x≥3 b) f(x) =∑ 3x−3 dla x<2 f(x) = ∑2/x dla x≥ 2
2 sty 19:15
Zuza:

b) w ten sam sposob, w zadaniu 2 robisz sobie tabelke i podstawiasz kilka liczb, przykladowo
−4,−2,0,2,4
zadanie 3 a
− (x+3)
2 = −x
2 − 6x − 9
miejsce zerowe = −3 i to jest dla x ≤ −2 (na czerwono)
1 dla −2 < x < 3 ( na czarno)
3x − 8 dla x ≥ 3 ( na zielono )
3*3 − 8 = 1
3*4 − 8 = 4
2 sty 19:16
Zuza: czerwony wykres, czyli wykres funkcji kwadratowej jest od − nieskończoności do −2 ,nie
zmieścila mi się tam ta −2
2 sty 19:17
betibr: dziękuje!

*
2 sty 19:25
Zuza: nie ma za co
2 sty 19:33
2 sty 19:41