pomocy
matematycznymsciciel: hej czy moze ktos sprawdzic to dzialanie
| 2 | | 7 | | 2*x | | (x+5)*7 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| x+5 | | x | | (x+5) | | (x + 5)*x | |
2 sty 18:45
beti: dobrze, tylko w pierwszym mianowniku brakuje x
2 sty 18:47
matematycznymsciciel: tam bedzie (x+5)*x
2 sty 18:51
beti: właśnie
2 sty 18:54
matematycznymsciciel: | | 35x | |
czy taki bedzie wynik |
| |
| | 6 | |
2 sty 18:55
matematycznymsciciel: bo nadal cos myle
2 sty 18:57
beti: a skąd ci się wziął taki wynik
2 sty 19:00
matematycznymsciciel: czyli to sie nie mnozy
2 sty 19:02
beti: | 2x−7(x+5) | | −5x−35 | |
| = |
| i można jeszcze wymnożyć mianownik
|
| x(x+5) | | x(x+5) | |
oczywiście jeszcze
dziedzina
2 sty 19:03
beti: o ile działaniem jest odejmowanie, bo raz piszesz − raz + między wyrażeniami
2 sty 19:04
matematycznymsciciel: yhm ale w tresci mam tylko wzkonac dzialania
2 sty 19:05
matematycznymsciciel: minus tam je no ide wedugl ksiazki
2 sty 19:06
Matematyczny szleniec :D: Gościu nie kradnij mi nicka ^^ w sęsie że odgapiasz
2 sty 19:08
matematycznymsciciel: oj nie szanowny panie matematycznyszaleniec jest ogromna roznica i niewiedzialem he
2 sty 19:12
Monia: Matematyczny, rozwiążesz mi równanie?
2 sty 19:12
beti: w treści nie musi być info o dziedzinie − ty sam musisz o niej pamiętać
2 sty 19:16