pomocy !
Kania : dla jakich argumentów funkcja y=2x2 +15x+5 przyjmuje wartośc −20
2 sty 18:39
beti: masz więc: 2x2+15x+5 = −20
porządkujesz: 2x2+15x+25=0 −− i rozwiązujesz równ. kwadr. przez Δ
2 sty 18:44
Zuza: −20 = 2x2 + 15x + 5
2x2 +15x + 25 = 0
Δ = 152 − 4 (2) (25)
Δ = 225 − 200
Δ = 25
√Δ = 5
x1 = (−15 + 5) / 2x2 = −10/4= −5/2
x2 = (− 15 − 5)/ 2x2 = −5
2 sty 18:46
Kania : nadal nie rozumiem ... delta wyszła mi 185 i nie wiem co dalej z tym zrobic
2 sty 18:47
Kania : skąd się wzięło 25?
2 sty 18:48
Zuza: wzór na Δ = b
2 − 4ac
po podstawieniu wychodzi coś takiego : 225 − 200 = 25, a
√25 = 5
2 sty 18:55
2 sty 18:56
Zuza: 152 = 225
− 4 x 2 x 25 = 200
2 sty 18:56