oblicz pole i objętość walca
Patryk: Powieszchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem o polu 16 cm2
oblicz pole i objętość tego walca.
25 mar 09:31
Patryk: P
b= 16 cm
2
P
p=πr
2
P
b=2πr*H
2πr*4=16
8πr=16
czy moze ktoś to sprawdzic czy jest dobrze
25 mar 11:33
Bogdan:
Pb=2πr*H
2πr*4=16
Wyjaśnij, jak wyznaczyłeś H = 4
25 mar 11:45
codik: skoro powierzchnia boczna jest kwadratem to H =2πr H*H=16 a H=4
25 mar 11:47
codik: jak dla mnie wszystkie obliczenia sa poprawne
25 mar 11:49
Patryk: bo polem bocznym jest kwadrat o P=162 więc H=4 bo H jest bokiem kwadratu
25 mar 11:51
Bogdan:
Dobrze, ale przy podawaniu rozwiązania należy to właśnie wpisywać, czyli
"skoro powierzchnia boczna jest kwadratem to H =2πr => H*H=16, a więc H=4.
Bardze ważne jest uzasadnianie wyników obliczeń.
25 mar 12:08
Bogdan:
Ponadto w trakcie wykonywania obliczeń warto skracać ułamki, tutaj 42π
można było skrócić do postaci 2π, łatwiejsze są potem rachunki.
25 mar 12:11
Bogdan:
To są właściwie pewne zabiegi (uzasadnianie, skracanie ułamków, itp) mające
wpływ na formę i czytelność rozwiązania, np. sprawdzianu, pracy maturalnej,
pracy egzaminacyjnej. Podczas sprawdzania takich prac zwraca się uwagę nie
tylko na stronę merytoryczną pracy, ale również na jej czytelność.
Warto dbać o to.
25 mar 12:22