Robin: przekątna prostopadłościanu ma długośc d i tworzy z każdą ścianą boczną kąt α
a) uzasadnij, że podstawa tego prostopadłościanu jest kwadratem
b) Onlicz pole powierzchni całkowitej w przypadku gdy d=10 cm i α=30
A i jeszcze mam prośbe czy mógłbyś mi przypomnieć wzory na ilość przekątnych w
wielokącie i na sumą kątów?
Proszę także zajżeć do mojego poprzedniego zadania, bo mam mały problem
27 kwi 22:10
Jakub: a) uzasadnienie może być takie
Kąt między przekątną prostopadłościanu i ścianą boczną to kąt między przekątną
prostopadłościanu i przekątną ściany bocznej. Jeżeli te kąty są takie same to przekątne
ścian bocznych, też są takie same. Wysokość prostopadłościanu dla tych ścian bocznych
też jest taka sama. Czyli ściany boczne są przystające, a to oznacza że podstawa to
kwadrat.
b) Policz przekątną ściany bocznej. Następnie układasz równania
a2+H2=D2
a2+a2+H2 = d2
D - przekątną ściany bocznej (tą co miałeś policzyć)
a - bok kwadratu w podstawie
H - wysokość
27 kwi 23:13
Robin: a2+a2+H2 = d2
możesz mi to wytłumaczyć?
W sumie jak oblicze D z cosinusa 30 to mogę też policzyć a z sinusa ? Prawda?
27 kwi 23:48
jola: b) d= 10 cm
α= 30
P= 2(ab + bc +ac)
a=b
P=2(a2 + ac + ac)
sin30= a/d
1/2 = a/10
10= 2a
a=5 cm
a2 + e2 = 102
25 + e2 = 100
e2= 75
e= {75} = 5{3}
e2= b2 + c2
75=52 + c2
50= c2
c= {50}
c= 5{2}
P=2(52 + 5 * 5{2} + 5 * 5{2})
P= 2(25 + 25{2} + 25{2}) = 2(25 + 50{2}) = 50(1+2{2})
12 maj 18:04