Spośród wszystkich prostokątów,które można wpisać w trójkąt równoboczny o boku a
Marta: 1.Spośród wszystkich prostokątów,które można wpisać w trójkąt równoboczny o boku a wybrać ten,
który ma największe pole
2.Liczbę 36 rozłożyć na dwa czynniki tak aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
(z działu pochodne)
2 sty 18:23
Venus:
TEN WPISANY prostokąt powinien podzielić wierzchołkami C,D boki trójkąta w
stosunku 2:√3 licząc od podstawy
2 sty 19:35
-:):
2) czynniki to mnożenie ... więc xy=36 ... ⇒ y=36/x
| | 36 | |
Suma kwadratów to x2+(36/x)2 więc f(x)=x2+ |
|
|
| | x2 | |
Szukamy f(x)
min
... licz pierwszą pochodną ... przyrównuj do 0 ... sprawdzaj warunek dostateczny ... itd
−
2 sty 19:50
2 sty 20:21
Marta: ...
3 sty 21:28
Marta: Nie rozumiem
3 sty 21:28