pole trapezu
a: jest sobie trapez równoramienny. jego przekątne przecinają się pod kątem prostym. jego wysokość
równa jest 12 cm. ile wynosi pole trapezu ?
2 sty 18:02
a:

no i teraz funkcje tryg.
z których otrzymasz
x= 8
√3
y=4
√3
no chyba że się mylę
wiesz jak dalej
2 sty 18:17
a:

i znowu funkcje ...
może ktoś spr. czy rys. są db
2 sty 18:24
a:
2 sty 18:27
a:
2 sty 18:27
a:
2 sty 18:27
a:
2 sty 18:27
a:
2 sty 18:27
a:
2 sty 18:27
a: w tym 2 rysunku na pewno jest kąt 45?
2 sty 18:35
a:
wg mnie to jest
1 5 0 c m 2
powiedz jaki masz wynik
2 sty 18:36
a:

w tych dwóch zaznaczonych miejscach musi byc 45 bo było napisane ze przekątne tego trapezu
przecinają się pod kątem prostym no a wiesz w trójkącie mamy 180 wiec zostało 90 stopni do
podzielenia na dwa katy .. wiec raczej wg mnie tak ...
2 sty 18:40
aa: dobrze się czujesz?!?!
2 sty 18:41
a: dlaczego
2 sty 18:46
aaa: a ty jak masz
2 sty 18:51
a: 144
2 sty 18:51
aaa: pokaż swój wywód ... albo powiedz od razu gdzie mam błąd
2 sty 18:54
Eta:
P= 120 cm2
2 sty 19:12
aaaaa: kto da mniej ... może ktoś zademonstrować rozwiązanie a ja poproszę właściciela o podanie
poprawnego wyniku
2 sty 19:14
a: a masz do tego odpowiedź
2 sty 19:27
Eta:

x, y >0
z tw. Pitagorasa w ΔEBD:
| | a+b | |
P= |
| *h= 10*12= 120 cm2 |
| | 2 | |
2 sty 19:27
a: tam zapisałaś że h
2 = 100 czy mi się zdaję ....
i tak za bardzo nie rozumiem co zrobiłaś
| | (a+b)2 | |
po ułożeniu równania z Pitagorasa chodzi mi o |
| dlaczego to ci znikło ... odpisz |
| | 2 | |
proszę odpowiedz jeszcze dziś sprawdzę
2 sty 19:40
Eta:
Fakt

sorry popatrzyłam ,na ten wasz romb o boku 10 zamiast H= 12
w takim razie mamy:
P= 12*12= 144
2 sty 19:45
Eta:
Wyjaśniam:
| | 2(a+b)2 | | (a+b)2 | |
|
| − |
| = 122 |
| | 4 | | 4 | |
2 sty 19:48
2 sty 19:49
a: nie mam do tego wyniku niestety
2 sty 20:13
a: zaraz zaraz nie wiem czy się nie mylę ale czy to nie powinno wyglądać tak
| | b√2 | | a√2 | | a+b+2 | |
x+y = |
| + |
| = |
| = a+b |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Droga koleżanko
Eto jeśli możesz mi to wytłumaczyć ... dlaczego moje i Twoje działania się
różnią pewnie gdzieś mam błąd tylko gdzie ?
odpowiedź na pewno sprawdzę ...

−ka czekają wiedz że są zdrowe .... więc chyba warto się skusić
3 sty 11:36
a: 
−ka czekają wiedz że są zdrowe .... więc chyba warto się skusić
3 sty 14:37
Romek: jakby co jutro sobie zobaczę co napisałaś / napisałeś
dziękuję i pozdrawiam
6 sty 00:10
Eta:
Ejjj
a ... jak patrzę na takie upraszczanie, to mogę dostać zawału i jabłka mi nie
pomogą

zobacz co napisałaś/eś
| | a+b +2 | |
= |
| = a+b ( nonsens! , tak nie można upraszczać! |
| | 2 | |
poza tym mamy dodać dwa ułamki , a nie mnożyć więc
| | √2 | |
wyłączamy |
| przed nawias z obydwu |
| | 2 | |
otrzymując
i tak ma być!
Pozdrawiam i więcej nie rób tak fatalnych ( sorry) błędów!
6 sty 00:21
Mila:
Na rysunku Ety: Kąt EBD =45
o
| | a+ b | |
EB = |
| Własność w trapezie równoramiennym |
| | 2 | |
EB =12
P =12 ∧ 12 =144
6 sty 23:36