ostrosłup
Baśka : Oblicz pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest równa
10cm a wysokość ściany bocznej 20cm.

.


.
25 mar 09:27
Baśka : czy ktos mi to rozwiąże nie wiem od czego zacząć
25 mar 12:04
Bogdan:
Zacznij od sporządzenia rysunku i wpisania oznaczeń.
Zapraszam do wspónego rozwiązania zadania.
Podaj swoje oznaczenia.
25 mar 12:27
Baśka : H=10cm h=20cm a dalej nie wiem
25 mar 12:29
Mroczna_Kuleczka_Zagłady:
Najpierw obliczymy długość krawędzi podstawy. Oznaczyłam ja a.
Wysokość podstawy wynosi a√32. Wysokości przecinają się w stosunku 2:1.
A − wierzchołek, B − środek krawędzi podstawy C− środek ciężkości
AC=10, AB=20, CB=13*{a√32
Z tw. Pitagorasa.
202= 102+ (13*{a√32)2
a=60
V=13* a2√34*10
25 mar 12:30
Bogdan:
Nie ma to jak gotowce, prawda?
25 mar 12:33
Mroczna_Kuleczka_Zagłady: Oczywiście.
25 mar 12:36
Baśka : Gotowiec to nie wszystko dalej nie rozumiem skąd to się wzieło
25 mar 12:48
Bogdan:
Oznaczamy rysunek następująco:
A, B, C − wierzchołki podstawy ostrosłupa, podstawa jest trójkątem równobocznym,
|AB| = BC| = |CA| = a − długość krawędzi podstawy ostrosłupa
W − wierzchołek ostrosłupa,
S − punkt na podstawie ostrosłupa, który jest spodkiem jego wysokości wysokości,
D − punkt w środku jednej z krawędzi podstawy ostrosłupa, wybieramy krawędź AC,
WS − odcinek będący wysokością ostrosłupa, |WS| = 10
WD − odcinek będący wysokością ściany bocznej, |WD| = 20.
DS − odcinek w podstawie będący promieniem okręgu wpisanego w trójkąt ABC,
|DS| = 16a2√3
Wprowadź te oznaczenia.
Na rysunku widać trójkąt prostokątny DSW, w którym przyprostokątne
to |DS| = 16a2√3 i wysokość ostrosłupa |WS| = 10,
przeciwprostokątną jest wysokość ściany bocznej |WD| = 20.
Zapisz wzór Pitagorasa dla tego trójkąta DSW i podaj wynik.
25 mar 13:12
Bogdan:
Poprawka
|DS| = 16a√3, nie ma a2 jest a
25 mar 13:14
Bogdan:
W
/|
/ |
/ |
20 / | 10
/ |
/ |
/ |
/ |
/−−−−|
D S
16a√3
25 mar 13:20
Bogdan:
Pomogę Ci napisać wzór Pitagorasa dla tego trójkąta.
(16a√3)2 + 102 = 202 wyznacz z tego wzoru a i podaj wynik.
25 mar 13:31
Baśka : Chyba wreszcie zrozumiałam. Czy wyszedł mi prawidłowy wynik?
V=3000√3
Pc=900√3+1800
25 mar 13:41
Bogdan: Sprawdzamy:
Z wzoru Pitagorasa otrzymaliśmy a = 60.
Objętość V =
13 *
14 * 3600 *
√3 * 10 = 3000
√3 ok,
Pole P =
14 * 3600 *
√3 + 3 *
12 * 60 * 20 = 900
√3 + 1800 ok.
Dobrze, gratuluję
25 mar 13:50
Baśka : Oczywiście u siebie rozwiązałam wszystko w kolejności Pp=900√3 Pt= 600 Pb=1800
25 mar 13:53
Baśka : Dziękuję bardzo
25 mar 13:54